onsdag 4 februari 2015

Hej drejverkstan!

Nu var det över ett år sedan jag drejade senast. Kul att se Calles nya verkstad och släppa loss med leran en hel helg. Katten Uma gjorde oss sällskap.
Här kommer en liten steg-för-steg bildserie över olika moment i drejningen. Fast jag hoppar över några steg eftersom det var lite opraktiskt att fota när händerna för det mesta var ganska insmetade i lera.

I alla fall. Efter att ha knådat leran placerar man en lagom stor klös på drejskivan. Helst i mitten.
Så ska leran centreras. Det gör man genom att först dreja en kon. Något som nästan varje gång mer liknar en fallos.
Fallosen, hm konen, drejar man ner igen typ som formen av en puck. Som då förhoppningsvis är perfekt i centrum på skivan så att inte alstret sedan vobblar någonting. I teorin, alltså.
Sen kan man sätta igång! Leran öppnas genom att man trycker ett finger i mitten och sen är det bara att köra. Innan man formar en skål kan det vara vettigt att dreja typ en cylinder för att få upp höjden.
In action. Spegeln är bra för att man i den ser skålen rakt från sidan utan att behöva luta sig ner. Så att man ser vilken form den får.
Dagen efter, när leran är lädertorr är det dags att beskicka, man svarvar till undersidan med hjälp av ett verktyg som jag inte minns namnet på. På bilden är två koppar beskickade, de andra har kvar sina klumpfötter.
Därefter följer att dra och sätta fast handtag, nej hänklar, på fackspråk. Det fångades inte på bild. Efter första bränningen är det dags att glasera. De här vackert röda kopparna och skålarna kommer att bli svarta efter nästa bränning.
 Det var det! Nu väntar jag bara med spänning på att grejerna ska brännas klart så att man kan få se hur slutresultatet blev.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar