lördag 9 november 2013

Adam och jag på möbeltapetseringskurs

I helgen är det dags för första delen på höstens möbeltapetseringskurs! Det började med att jag hittade en fåtölj i en affär med upprustade designmöbler från 50-talet och framåt, i Vinslöv i somras. Jag blev förtjust direkt! Vilka mjuka och fina former, nätt men ändå ordentlig med högt ryggstöd. Mjuka armstöd så att man kan dra upp benen i fåtöljen utan att få ont, sitta på diagonalen om man skulle vilja. Lagom bred och ganska låga armstöd så att man kan sitta i den och sticka. Perfekt för min lilla lägenhet! Lite dyr dock, prislappen satte stopp för att jag skulle slå till direkt.
Fåtöljen heter "Stora Adam" och är designad av Kerstin Hörlin-Holmqvist på 50-talet, åt NK. Serien heter "Paradiset" och innehåller minst fem olika varianter på fåtöljer (Stor och liten Adam, stor och liten Eva och Onkel Adam), plus soffa (Paradiset) och bord och kanske även stolar.

Sörjde en stund över fåtöljen, men inte så länge, för jag hittade den på en auktion istället. Jag var tvungen att slå till. Insåg att det skulle krävas en del jobb med att klä om, men hur svårt kan det vara? :) Jag kom hem med en rejält sliten fåtölj med sönderskavt tyg och torkad stoppning. Efter att ha granskat den lite insåg jag att detta ingalunda är ett nybörjarprojekt. Googlade och kom återigen fram till samma sak. Jaja, då får man väl ta lite hjälp! Skrev in mig på kurs på Folkuniversitetet, och nu är det alltså dags!

Så här kommer lite förebilder:
Den är klädd i ett lite bleknat laxrosa tyg, runt om.
Stoppningen består av naturgummi som har torkat och stelnat med åren.
 Framförallt i sitsen har skumgummit börjat vittra sönder.
Bilderna ovan tog jag för att jag skulle kunna få hjälp att hitta rätt material till fåtöljen, något som visade sig inte vara helt enkelt. Det är inte så många tapetserade som också är återförsäljare av material, och det duger inte med vilket skumgummi som helst. Men jag hittade en väldigt trevlig och hjälpsam tapetserade på Kungsholmen som var en räddare i nöden. Fantastiska Carina hjälpte mig först på plats i verkstaden, sedan över telefon och internet eftersom jag hade svårt att ta mig dit i tid efter jobbet med uppdaterad info om stolen. Hon var generös med tips och tankar och sågade även till sittdynan till mig. Toppen! Nu är jag kittad!

Här står två rullar kallskum på tork i badrummet efter ett par regniga cykelturer.
Då kör vi igång!

4 kommentarer:

 1. Det ska bli så spännande att se resultatet av din fåtölj sen :)

  SvaraRadera
 2. Gud , så spännande! Sedan kanske man kan boka dig för tapetserarjobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jaa, om jag inte blir avskräckt av detta.. ;)

   Radera